Som speditørelev er der gode chancer for at komme til at arbejde i udlandet


Den tyske transportvirksomhed Dachser har i sit danske hovedsæde på Avedøre Holme 12 elever. En af dem er 23-årige Andreas Kolding Pedersen, der er i lære som speditør, og ham kan Hvidovres unge møde på ’Mød en virksomhed’-messen.
Som speditør er det en fordel at være god til sprog, skarp til hovedregning og samtidig kunne placere de fleste lande og store byer på et Europakort. 
I løbet af en arbejdsdag taler den 23-årige speditørelev Andreas Kolding Pedersen meget i telefon og skriver mange mails og kigger meget på kort over Europa. De fleste gange er dem han taler eller skriver med i udlandet, for som speditør er det hans vigtigste opgave at få transporteret Dachsers gods nemmest fra A til B. Transporten foregår oftest med Dachsers gule lastvognstog på de europæiske veje.  

”Dachser er et rigtig godt sted at være i lære, og speditør-uddannelsen er en rigtig god uddannelse. Det er en international orienteret uddannelse. Nu er jeg rigtig glad for at rejse, og jeg har allerede talt med min chef om, at når jeg er færdiguddannet, så kan jeg komme ned og arbejde i en periode i Dachsers spanske afdeling,” fortæller Andreas.

Får hurtigt et stort ansvar
Han fik ideen med at begynde som speditionselev, efter han var blevet færdig med STX (studentereksamen, red). Her havde han et års tid, hvor han arbejdede i sin onkels transportfirma og på den måde fik han smag for transportbranchen.

”Som speditør skal man skabe transportløsninger for kunderne, og det er et job, hvor der altid er tryk på. Som elev får man et stort ansvar, og man lærer rigtig meget af at sidde sammen med garvede speditører, der har siddet her i mange år, og som har prøvet de fleste af de udfordringer, der løbende opstår,” siger Andreas og fortsætter: 

”Mange tror, at speditører er sådan nogle, der arbejder hele tiden, og det havde jeg også selv hørt, inden jeg kom ind i den her verden. Men sådan er det ikke længere - det er faktisk et ret fleksibelt job, hvor man selv kan være med til at tilrettelægge sin arbejdstid,” forklarer Andreas.

Hvad kræver det at blive speditør?

Og hvad skal man egentlig være god til for at blive speditør. Det giver Andreas’ chef, Peter Hut, svaret på.
”Som speditør skal man have viden om fx told, geografi og generelt have sans for købmandskab. Og så skal man også være god til sprog og hovedregning,” forklarer Peter Hut, der er direktør i Dachsers danske afdeling, der har hovedsæde på Avedøre Holme.

Ifølge Peter Hut vil de unge, der får en læreplads som speditør, have særdeles gode fremtidsmuligheder.
”Vi optager elever to gange om året, og har i øjeblikket tolv elever. Og vi beholder de fleste af vores speditionselever, fordi vi ved, at de er godt uddannet. Vores elever vil også have gode muligheder for at få opfyldt deres ønsker om at komme ud og se lidt af verden, mens de arbejder,” siger Peter Hut.

Dachser er blot en af flere speditørvirksomheder på Avedøre Holme, så hvis det er den vej, man ønsker at gå, er der gode muligheder for at komme i lære på en lokal arbejdsplads, der samtidig har et internationalt skær over sig.